Blitz

Tag "Nobel"

Bob Dylan, muzikanti i parë që fiton çmimin Nobel në Letërsi

    Bob Dylan, muzikanti i parë që fiton çmimin Nobel në Letërsi

Amerikani Bob Dylan, këngëtar dhe kompozitor, fitues i 11 çmimeve Grammy, është shpallur fitues i çmimit Nobel në Letërsi. Akademia Suedeze ia akordoi atij këtë çmim si vlerësim për “shprehjet

Read Full Article

Ndërron jetë shkrimtari Dario Fo, fitues i çmimit Nobel në Letërsi

    Ndërron jetë shkrimtari Dario Fo, fitues i çmimit Nobel në Letërsi

Shkrimtari italian Dario Fo ka ndërruar jetë në moshën 90-vjeçare, si pasojë e problemeve shëndetësore me mushkëritë. Fitues i çmimit Nobel në Letërsi në vitin 1997, njihej si shkrimtar, dramaturg, piktor,

Read Full Article

“Teoria e kontratës” fiton çmimin Nobel në Ekonomi

    “Teoria e kontratës” fiton çmimin Nobel në Ekonomi

Dy ekonomistë, konkretisht britaniku Oliver Hart dhe finlandezi Bengt Holmstrom, janë shpallur fitues të çmimit Nobel në Ekonomi me “Teorinë e kontratës”. Juria e Akademisë Mbretërore e Shkencës në Suedi

Read Full Article

Makinat molekulare fitojnë çmimin Nobel në Kimi

    Makinat molekulare fitojnë çmimin Nobel në Kimi

Çmimi Nobel për vitin 2016 në Kimi është dhënë për zhvillimin e makinave më të vogla në botë. Jean-Pierre Sauvage, Sir J Fraser Stoddart dhe Bernard L Feringa do të

Read Full Article

Japonezi Yoshinori Ohsumi fiton çmimin Nobel në Mjekësi

    Japonezi Yoshinori Ohsumi fiton çmimin Nobel në Mjekësi

Çmimi Nobel në Mjekësi i ka shkuar këtë vit japonezit Yoshinori Ohsumi, i vlerësuar për zbulimet në autofagji, mënyra se si trupi riciklon komponentët e vjetër qelizorë. Kontributi i tij cilësohet

Read Full Article