Blitz

 Breaking News

Aktivitetet jonormale në fusha të caktuara të trurit janë të këqija për kujtesën dhe vëmendjen

Aktivitetet jonormale në fusha të caktuara të trurit janë të këqija për kujtesën dhe vëmendjen
August 25
14:26 2016

Neuronet në tru ndërveprojnë duke dërguar mesazhe kimike ose ndryshe neurotransmetues. Acid gama-aminobutyric (GABA) është neurotransmetuesi frenues. Ai është i rëndësishëm për të kufizuar aktivitetin nervor dhe parandalon neuronet t’ju përgjigjen stimujve të parëndësishëm.

Studiuesit kanë zbuluar se aktiviteti jo normal në tru rrit Hippocampusin dhe dëmton kujtesën e vëmendjen.  Hippocampus është një pjesë e trurit që ulet në lobet temporale dhe luan një rol të madh në kujtesën tonë gjithashtu ndërpert vëmendjen.

Aktiviteti  i rritur i trurit është më i dëmshëm se aktiviteti i reduktuar.  Për  ta rikuperuar kujtesën dhe vëmendjen ka rëndësi që neuroni GABA të jetë brenda Hippocampusit.

Rritja e aktiviteti në pjesë të ndryshme të trurit mund të jetë i dëmshëm për funksionin njohës kështu që duhet të kujdeseni për të patur një aktivitet normal.

Pacientët në fazat e parë të skizofrenisë rritin aktivitetin jo normal dhe ndalojnë mbrojtjen nga Alzheimer. Duke penguar mbrojtjen dhe duke rritur aktivitetin jo normal brenda Hippocampus shkaktohen dëmtimet në kujtesë./Blitz.al/

Share