Blitz

 Breaking News

Shikoni ku ka arritur shkenca! Ja çfarë është prodhuar në një laborator në Japoni

Shikoni ku ka arritur shkenca! Ja çfarë është prodhuar në një laborator në Japoni
April 04
10:47 2016

Shkenca sot vrapon shpejt, aq sa ndonjëherë nuk arrijmë t’i absorbojmë arritjet e saj. Shkencëtarët japonezë kanë krijuar testin e lëkurës artificiale me gjithë vështirësitë që ky eksperiment përmbante e që u provua me sukses te minjtë. Nën lëkurën  artificiale ka fosile prej të cilave dalin qime, djersë dhe gjëndra dhjamore duke bërë  kështu zbulimin e  lëkurës  më të përparuar laboratorike që është zhvilluar deri sot.

Materiali fillestar i lëkurës ishin brejtësit gingival, që me substancat e duhura kimike konvertoheshin në qeliza burimore pluripotente. Më vonë u desh kohë sa të përputheshin dhe të gjeneroheshin të gjitha shtresat e lëkurës dhe struktura natyrale e lëkurës. Pasi u bë transplanti në kafshë iu desh vetëm të arrinte stabilitetin e duhur me nervat dhe muskujt.

Lëkura artificiale do të paktën 5-10 vjet studime dhe verifikime para se të aplikohet te njerëzit  dhe do të ndihmojë shumë viktima që kanë pësuar dëme nga djegiet. Gjithashtu kjo lloj lëkure do të shërbejë gjithashtu si test për produkte kozmetike të reja që do të hidhen në treg.

Tags
Share