Blitz | Kliko dhe Informohu

Marin Mema

“Mrekullia e të qenit bashkë…” – nga Marin Mema

    “Mrekullia e të qenit bashkë…” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema “Mos pyet çfarë bën vendi yt për ty, por çfarë bën ti për vendin tënd”. Kjo thënie me vlerë të jashtëzakonshme e Presidentit Amerikan Kenedi, ndoshta dikujt

Lexo me Shume

“Sa pak e njohim Beratin?!” – nga Marin Mema

    “Sa pak e njohim Beratin?!” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Pavarësisht se Berati bën pjesë në listën e vlerave botërore të UNESCO-s, gërmimet e fundit arkeologjike ai i ka prekur as më shumë e as më pak

Lexo me Shume

Fustanella, një histori e rrëmbyer

    Fustanella, një histori e rrëmbyer

Nga Marin Mema   Ndonëse termin fustan dhe historikun e prejardhjës së tij e hasim në një dokument të vitit 1335, padyshim që origjina e kësaj veshje i takon lashtësisë

Lexo me Shume

Moda mesjetare e Shqiptarëve

    Moda mesjetare e Shqiptarëve

Nga: Marin Mema Për të dalluar në mesjetë një shqiptar fisnik, nga një i thjeshtë, mund të mjaftonte të shihnit ngjyrën e veshjes që mbante. Nëse stofi me të cilin

Lexo me Shume

Kur lindi kalaja e Gjirokastrës?! – nga Marin Mema

    Kur lindi kalaja e Gjirokastrës?! – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Jo pak herë kur është shkruar për kalanë e Gjirokastrës është gabuar, duke e zbehur qoftë edhe pa qëllim historinë e vërtetë të saj. Në fakt gërmimet

Lexo me Shume

Gruaja ilire

    Gruaja ilire

Marin Mema   Nga autorët antikë Ilirët konsideroheshin si një civilizim i cili ishte mjaft i lidhur me konsumin e verës dhe jo vetëm. Fakt është se i gjithë territori

Lexo me Shume

Piktori shqiptar që mahnit botën, por nuk njihet në Shqipëri

    Piktori shqiptar që mahnit botën, por nuk njihet në Shqipëri

  Nga:  Marin Mema Për shumëkënd Mark Bazaiti është një personazh i padëgjuar, edhe pse fama e tij ka kaluar kufijtë europianë që shekuj më parë. Ai ka jetuar mes

Lexo me Shume

Më mirë të dish apo (sesa) të kesh?!

    Më mirë të dish apo (sesa) të kesh?!

Nga Marin Mema Nuk do të ekzagjeroja nëse do të thosha se Shqipëria është një vendi unikal sa i takon pasurive turistike referuar hapësirës së saj, por padyshim mbetet edhe

Lexo me Shume

Mjeshtrat lunxhiotë që mahnitën Europën – nga Marin Mema

  Mjeshtrat lunxhiotë që mahnitën Europën – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Historia i njeh mjeshtrat lunxhiote që në kohët më të hershme. E ky nuk është një pohim

Lexo me Shume

Një letër pak e njohur e Bajram Currit

  Një letër pak e njohur e Bajram Currit

Nga Marin Mema Çfarë i shkruante Bajram Curri në tetor 1924 njërit prej figurave më të rëndësishme të Lumës, Islam

Lexo me Shume

“Si e shohin serbët vetëveten…?!“ – nga Marin Mema

  “Si e shohin serbët vetëveten…?!“ – nga Marin Mema

Nga:Marin Mema Si e shohin serbët historinë e qytetit të Justiniana Primas të ngritur nga perandori Ilir i Bizantit, Justiniani

Lexo me Shume

Berati i sarajave, tregëtisë dhe pëlhurave të çmuara

  Berati i sarajave, tregëtisë dhe pëlhurave të çmuara

Nga Marin Mema Kujtimet e ardhura përmes shënimeve të kronistëve të huaj, duhet të trajtohen sot si një vlerë e

Lexo me Shume

“At Shtjefën Gjeçovi, në memorie të visareve të grabitura kombëtare” – nga Marin Mema

  “At Shtjefën Gjeçovi, në memorie të visareve të grabitura kombëtare” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Pak javë më parë u shënua 88 vjetori i vdekjes së njërit prej rilindasve më të njohur

Lexo me Shume

“Epoka e Vjetër e Gurit në territoret e Shqipërisë” – nga Marin Mema

  “Epoka e Vjetër e Gurit në territoret e Shqipërisë” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Për shumëkënd, pavarësisht dijeve modeste që mund të ketë mbi tezat shkencore që lidhen më zhvillimin e

Lexo me Shume

Bashtova e historisë- nga Marin Mema

  Bashtova e historisë- nga Marin Mema

Kalaja e Bashtovës është një ndër monumentet më interesante, por jo aq të njohura nga publiku i gjerë.  Vizitorët në shumicën

Lexo me Shume

Karamelet që treguan mashtrimin – nga Marin Mema

  Karamelet që treguan mashtrimin – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Një nga zonat ku fuqitë e mëdha në vitin 1913 dërguan Komisionin Ndërkombëtar të Përcaktimit të Kufijve,

Lexo me Shume

Shpallja që kërkoi kokën e Bajram Currit

  Shpallja që kërkoi kokën e Bajram Currit

Nga Marin Mema Në mars 1922 Bajram Curri u shpall nga strukturat e kohës i jashtëligjshëm. Më poshtë dokumenti zyrtar

Lexo me Shume

“Letra që Bajram Curri i dërgonte ruseve për Shqipërinë në 1920” – nga Marin Mema

  “Letra që Bajram Curri i dërgonte ruseve për Shqipërinë në 1920” – nga Marin Mema

Qeverisë së lartë të Republikës Sovjetike Moskë   Vjenë, në 12 Dhjetor 1920   Kam nderin e madh që t’I

Lexo me Shume

“Frashërlliu që themeloi Galatasarain”- nga Marin Mema

  “Frashërlliu që themeloi Galatasarain”- nga Marin Mema

Ali Sami ”Yen” lindi ne 20 maj të vitit 1886 në Turqi, dhe është djali i Sami Frashërit. Në Stamboll

Lexo me Shume

Vendbanimi i Trojës

  Vendbanimi i Trojës

Nga: Marin Mema Gojëdhënat e banorëve të Cidhnës në Dibër ruajnë faktin se sa herë kishte rreziqe nga sulmet e

Lexo me Shume

Tek kalaja e fshehtë e Pal Kastriotit

  Tek kalaja e fshehtë e Pal Kastriotit

Nga Marin Mema   Banorët e Çidhnës në Dibër prej brezash ruajnë historinë e një kalaje që sipas tyre jo

Lexo me Shume