Blitz | Kliko dhe Informohu

Marin Mema

Të tallesh me historinë

    Të tallesh me historinë

Nga Marin Mema Shqipëria “mburret” vetëm me fjalë ndaj historisë e trashëgimisë që ka mbartur. Mëse 35 mijë objekte arkeologjike janë të gatshme për t’u ekspozuar, por nuk kanë se

Lexo me Shume

Kalaja që pret të tregojë…

    Kalaja që pret të tregojë…

Nga: Marin Mema Kalaja e Lëkursit mbi kryet e qytetit të Sarandës mendohet se është ngritur diku në shekullin e XVI . Arkeologët i qëndrojnë tezës se periudha përkon me

Lexo me Shume

Të vërtetat e Himarës

    Të vërtetat e Himarës

Nga Marin Mema   Himara është kthyer shpesh në arenë përplasjesh ku elementë të ndryshëm, për hir të së vërtetës pjesë e një grupi të vogël e gjithmonë të njëjtë,

Lexo me Shume

Shqiponjat e Kastriotëve në Himarë

    Shqiponjat e Kastriotëve në Himarë

Nga:Marin Mema Vdekja e Gjergj Kastriot Skënderbeut solli pas një sërë dinamikash të reja që përfshinë trojet arbërore por edhe më tej akoma. Është pikërisht koha kur ekspansioni i trupave

Lexo me Shume

“Shqipëria, toka e thesarëve të trafikuar” – nga Marin Mema

    “Shqipëria, toka e thesarëve të trafikuar” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Shqipëria është vendi i thesarëve edhe pse për fat të keq pas viteve 90 në masë dërrmuese ato kanë rënë pre e trafikantëve të ndryshëm. Është i

Lexo me Shume

“Kanina e historisë”- nga Marin Mema

    “Kanina e historisë”- nga Marin Mema

Nga: Marin Mema E ngritur në një pozicion dominues e fortë të mbrojtur kalaja e Kaninës përfaqëson gjurmë të lashta që i gjejnë fillimet e tyre masive në periudhën ilire.

Lexo me Shume

“Mrekullia e të qenit bashkë…” – nga Marin Mema

    “Mrekullia e të qenit bashkë…” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema “Mos pyet çfarë bën vendi yt për ty, por çfarë bën ti për vendin tënd”. Kjo thënie me vlerë të jashtëzakonshme e Presidentit Amerikan Kenedi, ndoshta dikujt

Lexo me Shume

“Sa pak e njohim Beratin?!” – nga Marin Mema

    “Sa pak e njohim Beratin?!” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Pavarësisht se Berati bën pjesë në listën e vlerave botërore të UNESCO-s, gërmimet e fundit arkeologjike ai i ka prekur as më shumë e as më pak

Lexo me Shume

Fustanella, një histori e rrëmbyer

  Fustanella, një histori e rrëmbyer

Nga Marin Mema   Ndonëse termin fustan dhe historikun e prejardhjës së tij e hasim në një dokument të vitit

Lexo me Shume

Moda mesjetare e Shqiptarëve

  Moda mesjetare e Shqiptarëve

Nga: Marin Mema Për të dalluar në mesjetë një shqiptar fisnik, nga një i thjeshtë, mund të mjaftonte të shihnit

Lexo me Shume

Kur lindi kalaja e Gjirokastrës?! – nga Marin Mema

  Kur lindi kalaja e Gjirokastrës?! – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Jo pak herë kur është shkruar për kalanë e Gjirokastrës është gabuar, duke e zbehur qoftë edhe

Lexo me Shume

Gruaja ilire

  Gruaja ilire

Marin Mema   Nga autorët antikë Ilirët konsideroheshin si një civilizim i cili ishte mjaft i lidhur me konsumin e

Lexo me Shume

Piktori shqiptar që mahnit botën, por nuk njihet në Shqipëri

  Piktori shqiptar që mahnit botën, por nuk njihet në Shqipëri

  Nga:  Marin Mema Për shumëkënd Mark Bazaiti është një personazh i padëgjuar, edhe pse fama e tij ka kaluar

Lexo me Shume

Më mirë të dish apo (sesa) të kesh?!

  Më mirë të dish apo (sesa) të kesh?!

Nga Marin Mema Nuk do të ekzagjeroja nëse do të thosha se Shqipëria është një vendi unikal sa i takon

Lexo me Shume

Mjeshtrat lunxhiotë që mahnitën Europën – nga Marin Mema

  Mjeshtrat lunxhiotë që mahnitën Europën – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Historia i njeh mjeshtrat lunxhiote që në kohët më të hershme. E ky nuk është një pohim

Lexo me Shume

Një letër pak e njohur e Bajram Currit

  Një letër pak e njohur e Bajram Currit

Nga Marin Mema Çfarë i shkruante Bajram Curri në tetor 1924 njërit prej figurave më të rëndësishme të Lumës, Islam

Lexo me Shume

“Si e shohin serbët vetëveten…?!“ – nga Marin Mema

  “Si e shohin serbët vetëveten…?!“ – nga Marin Mema

Nga:Marin Mema Si e shohin serbët historinë e qytetit të Justiniana Primas të ngritur nga perandori Ilir i Bizantit, Justiniani

Lexo me Shume

Berati i sarajave, tregëtisë dhe pëlhurave të çmuara

  Berati i sarajave, tregëtisë dhe pëlhurave të çmuara

Nga Marin Mema Kujtimet e ardhura përmes shënimeve të kronistëve të huaj, duhet të trajtohen sot si një vlerë e

Lexo me Shume

“At Shtjefën Gjeçovi, në memorie të visareve të grabitura kombëtare” – nga Marin Mema

  “At Shtjefën Gjeçovi, në memorie të visareve të grabitura kombëtare” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Pak javë më parë u shënua 88 vjetori i vdekjes së njërit prej rilindasve më të njohur

Lexo me Shume

“Epoka e Vjetër e Gurit në territoret e Shqipërisë” – nga Marin Mema

  “Epoka e Vjetër e Gurit në territoret e Shqipërisë” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Për shumëkënd, pavarësisht dijeve modeste që mund të ketë mbi tezat shkencore që lidhen më zhvillimin e

Lexo me Shume

Bashtova e historisë- nga Marin Mema

  Bashtova e historisë- nga Marin Mema

Kalaja e Bashtovës është një ndër monumentet më interesante, por jo aq të njohura nga publiku i gjerë.  Vizitorët në shumicën

Lexo me Shume