Blitz | Kliko dhe Informohu

Marin Mema

Piktori shqiptar që mahnit botën, por nuk njihet në Shqipëri

    Piktori shqiptar që mahnit botën, por nuk njihet në Shqipëri

  Nga:  Marin Mema Për shumëkënd Mark Bazaiti është një personazh i padëgjuar, edhe pse fama e tij ka kaluar kufijtë europianë që shekuj më parë. Ai ka jetuar mes

Lexo me Shume

Më mirë të dish apo (sesa) të kesh?!

    Më mirë të dish apo (sesa) të kesh?!

Nga Marin Mema Nuk do të ekzagjeroja nëse do të thosha se Shqipëria është një vendi unikal sa i takon pasurive turistike referuar hapësirës së saj, por padyshim mbetet edhe

Lexo me Shume

Mjeshtrat lunxhiotë që mahnitën Europën – nga Marin Mema

    Mjeshtrat lunxhiotë që mahnitën Europën – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Historia i njeh mjeshtrat lunxhiote që në kohët më të hershme. E ky nuk është një pohim folklorik apo i mbështetur në gojëdhëna. Për ta kuptuar këtë

Lexo me Shume

Një letër pak e njohur e Bajram Currit

    Një letër pak e njohur e Bajram Currit

Nga Marin Mema Çfarë i shkruante Bajram Curri në tetor 1924 njërit prej figurave më të rëndësishme të Lumës, Islam Spahisë ? Në këtë letër zbulohen jo vetem raportet mes

Lexo me Shume

“Si e shohin serbët vetëveten…?!“ – nga Marin Mema

    “Si e shohin serbët vetëveten…?!“ – nga Marin Mema

Nga:Marin Mema Si e shohin serbët historinë e qytetit të Justiniana Primas të ngritur nga perandori Ilir i Bizantit, Justiniani i parë? Më poshtë sqarimi i autoriteteve përkatëse në hyrje

Lexo me Shume

Berati i sarajave, tregëtisë dhe pëlhurave të çmuara

    Berati i sarajave, tregëtisë dhe pëlhurave të çmuara

Nga Marin Mema Kujtimet e ardhura përmes shënimeve të kronistëve të huaj, duhet të trajtohen sot si një vlerë e shtuar e memories kulturore e historike që na është trashëguar

Lexo me Shume

“At Shtjefën Gjeçovi, në memorie të visareve të grabitura kombëtare” – nga Marin Mema

    “At Shtjefën Gjeçovi, në memorie të visareve të grabitura kombëtare” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Pak javë më parë u shënua 88 vjetori i vdekjes së njërit prej rilindasve më të njohur shqiptar At Shtjefën Gjeçovit, që ka lënë pas vepra me

Lexo me Shume

“Epoka e Vjetër e Gurit në territoret e Shqipërisë” – nga Marin Mema

    “Epoka e Vjetër e Gurit në territoret e Shqipërisë” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Për shumëkënd, pavarësisht dijeve modeste që mund të ketë mbi tezat shkencore që lidhen më zhvillimin e historisë njerëzore, padiskutikm që termi “paleolit” nuk është i panjohur.

Lexo me Shume

Bashtova e historisë- nga Marin Mema

  Bashtova e historisë- nga Marin Mema

Kalaja e Bashtovës është një ndër monumentet më interesante, por jo aq të njohura nga publiku i gjerë.  Vizitorët në shumicën

Lexo me Shume

Karamelet që treguan mashtrimin – nga Marin Mema

  Karamelet që treguan mashtrimin – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Një nga zonat ku fuqitë e mëdha në vitin 1913 dërguan Komisionin Ndërkombëtar të Përcaktimit të Kufijve,

Lexo me Shume

Shpallja që kërkoi kokën e Bajram Currit

  Shpallja që kërkoi kokën e Bajram Currit

Nga Marin Mema Në mars 1922 Bajram Curri u shpall nga strukturat e kohës i jashtëligjshëm. Më poshtë dokumenti zyrtar

Lexo me Shume

“Letra që Bajram Curri i dërgonte ruseve për Shqipërinë në 1920” – nga Marin Mema

  “Letra që Bajram Curri i dërgonte ruseve për Shqipërinë në 1920” – nga Marin Mema

Qeverisë së lartë të Republikës Sovjetike Moskë   Vjenë, në 12 Dhjetor 1920   Kam nderin e madh që t’I

Lexo me Shume

“Frashërlliu që themeloi Galatasarain”- nga Marin Mema

  “Frashërlliu që themeloi Galatasarain”- nga Marin Mema

Ali Sami ”Yen” lindi ne 20 maj të vitit 1886 në Turqi, dhe është djali i Sami Frashërit. Në Stamboll

Lexo me Shume

Vendbanimi i Trojës

  Vendbanimi i Trojës

Nga: Marin Mema Gojëdhënat e banorëve të Cidhnës në Dibër ruajnë faktin se sa herë kishte rreziqe nga sulmet e

Lexo me Shume

Tek kalaja e fshehtë e Pal Kastriotit

  Tek kalaja e fshehtë e Pal Kastriotit

Nga Marin Mema   Banorët e Çidhnës në Dibër prej brezash ruajnë historinë e një kalaje që sipas tyre jo

Lexo me Shume

Suliotët e Melesinit

  Suliotët e Melesinit

Në Melesin me parë e në Leskovik më pas, qëndroi një pjesë e pinjollëve të fisit të famshëm Xhavella. Të

Lexo me Shume

Varri i krajlit

  Varri i krajlit

Nga Marin Mema   Jo larg Leskovikut mbi një gur gonglomerat, gjëndet i gdhendur një varr që banorët e identifikojnë

Lexo me Shume

Një pasuri e panjohur

  Një pasuri e panjohur

Nga Marin Mema Të shkoje dikur në lixhat e Sarandaporit jo larg qytetit të Leskovikut ishte një mision i vështirë,

Lexo me Shume

Ku ndodhet Astacia? – nga Marin Mema

  Ku ndodhet Astacia? – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Në vitin 1815 udhëtari anglez Henri Holland pasi përshkoi rrënojat që dukeshin në atë kohë nga Bylisi,

Lexo me Shume

“Shqiptari i dikurshëm sipas të huajve” – nga Marin Mema

  “Shqiptari i dikurshëm sipas të huajve” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Félix de Beaujour : ‘’Me malet e saj Shqipëria i ngjan Zvicrës dhe mbrohet më mire nga natyra

Lexo me Shume

Ju e dini të vërtetën zoti ministër…

  Ju e dini të vërtetën zoti ministër…

Nga Marin Mema   Ministri i Jashtëm grek Nikos Kotizias deklaroi pak ditë më parë se shteti shqiptar duhet të

Lexo me Shume