Blitz

 Breaking News

Për 10 vjet do të jetë gati ilaçi i sëmundjes të kancerit

Për 10 vjet do të jetë gati ilaçi i sëmundjes të kancerit
May 17
09:14 2019

Studiuesit thonë se trajtimet ekzistuese siç janë kimioterapia ndonjëherë dështojnë, sepse qelizat më të rrezikshme të kancerit përshtaten dhe mbijetojnë, duke bërë që sëmundja të ripërsëritet.

Instituti për Kërkimin e Kancerit ka për qëllim të tërheqë një fond prej 19 milionë $ për Qendrën e re për zbulimin e ilaçeve në kampusin e saj në Sutton, në jug të Londrës, i cili synon të mbledhë pothuajse 300 shkencëtarë nga fusha të ndryshme.

Shkencëtarët synojnë të përdorin metoda të reja duke përfshirë trajtimet e kombinimit të shumë llojeve dhe inteligjencën artificiale për të parashikuar dhe ndikuar në evoluimin e qelizave të kancerit, duke gjetur dobësi që kurat mund t’i shfrytëzojnë.

Dr. Andrea Sottoriva, zëvendësdrejtore e qendres së evolucionit,  tha: “Inteligjenca artificiale dhe metodat parashikuese matematikore kanë potencial të madh për t’u futur në kokën e kancerit dhe parashikojnë se çfarë do të ndodhë më pas dhe se si do të reagojë ndaj trajtimeve të reja”.

Studiuesit po punojnë tashmë për barna të reja të dizajnuara për të ndaluar një lloj molekule të proteinave të quajtur ‘Apobec’, e cila është pjesë e sistemit imunitar të rrëmbyer nga më shumë se gjysma e llojeve të kancerit për të shpejtuar evolucionin e rezistencës ndaj drogës.

Sipas tyre testet laboratorike dhe studimet klinike për medikamentet e reja do të duheshin rreth 10 vjet para se të mund të viheshin në dispozicion për pacientët.

“Ne besojmë fuqimisht se, me kërkime të mëtejshme, mund të gjejmë mënyra për ta bërë kancerin një sëmundje të menaxhueshme në afat të gjatë dhe më lehtësisht të shërueshme, kështu që pacientët mund të jetojnë më gjatë dhe me një cilësi më të mirë të jetës”.- kanë përfunduar ata./Blitz.al/

 

Share