Blitz | Kliko dhe Informohu

 Lajmi Fundit

Si të dallojmë me lehtësi produktet OMGJ (Të Modifikuara Gjenetikisht)?

Si të dallojmë me lehtësi produktet OMGJ (Të Modifikuara Gjenetikisht)?
July 23
17:42 2016

 

Produktet Gjenetikisht të Modifikuara janë ndër produktet më të përhapura në tregjet tona, kjo për shkak se kostoja e prodhimit është më e ulët se produktet e rritura në mënyrë natyrale.

Duke qenë se përmbajtja e produkteve OMGJ është e pashëndetshme për organizmin e njeriut, këshillohet që konsumi i këtyre produkteve të jetë i ulët ose të mos konsumohen.

Ka disa mënyra për të dalluar nëse një produkt është OMGJ ose jo, që nga tezgat dhe stendat e dyqaneve, pa pasur nevojë të hapet produkti.

Shumica e ushqimeve, si fruta, perime etj., kanë pulla, të cilat prodhuesi i vendos për të informuar blerësin e parë, pra shitësit. Nëse do të vërejmë këto pulla, do të shohim se aty shkruhen disa numra, që janë të ndryshëm nga produkti në produkt.

Nëse numri është me 5 shifra dhe fillon me numrin 9, atëherë ai produkt është bio, pra i rritur në mënyrë natyrale.

Nëse numri është 4 shifror dhe fillon me 4, do të thotë se produkti është rritur me pesticide dhe kimikate.

Kurse numri që është 5 shifror dhe fillon me numrin 8 tregon se produkti është OMGJ.

Prandaj, herën tjetër që do të blini produkte që janë bazë për vaktet tuaja, shihini me kujdes çdo të dhënë që jepet për produktin.

Komento
Shperndaje