Blitz

 Breaking News

E pabesueshme por e vërtetë! Ligjet seksiste që ekzistojnë akoma në 2018!

E pabesueshme por e vërtetë! Ligjet seksiste që ekzistojnë akoma në 2018!
January 25
23:36 2018

Mendonit se në 2018 barazua gjinore do të mbrohej me ligj, por në të vërtetë nuk është kështu. Edhe sot ekzistojnë disa ligje shokuese të cilat zbatohen me përpikmëri. Këto ligje kufizojnë të drejtat e grave duke u dhënë përparësi meshkujve.

Më poshtë do të shihni disa prej ligjeve që prekin autonominë dhe të drejtat e grave dhe mënyrën se si ato “shkelen” nëpërmjet ligjeve seksiste.

 • Aborti është i paligjshëm, në çfardo lloj rrethanash të jenë femrat edhe në qoftë se ajo është në rrezik për jetën e saj, apo nëse gruaja ngel shtatzënë si pasojë e një përdhunimi.
 • Përdhunimi në martesë është i ligjshëm. Pra nëse burri kryen seks me gruan e tij, pa dëshirën e saj nuk preket nga ligji.
 • Dhuna në familje është e lejueshme dhe askush nuk i mbron gratë që dhunohen nga burrat.
 • Nëse dhunon ose sulmon seksualisht një grua, e më pas martohesh me të, të falet dënimi.
 • Duhet të kërkosh leje për punësim nga bashkëshorti.
 • Gratë janë të paafta për punë, pasi puna mund të shkaktojë probleme në riprodhimin e tyre.
 • Martesa e minorenëve është e ligjshme në shumë vende të botës.
 • Gratë duhet të kërkojnë lejë nga burri për tu divorcuar ose në të kundërt nuk divorcohen dot.
 • Gratë nuk mund të kalojnë shtetësinë e tyre tek fëmijët.
 • Ruajtjen dhe adhurimin e festë në Arabinë Saudite.
 • Prindërit dhunues mund të luftojnë për të drejtat e fëmijëve të tyre.
 • Gratë duhet të marrin lejë nga burrat kur dalin nga shtëpia.
 • Ato e kanë të ndaluar të blejnë alkol./Blitz.al/

 

 

 

Share