Blitz | Kliko dhe Informohu

 Lajmi Fundit

58 shtete vazhdojnë të kenë dënimin me vdekje, mes tyre edhe një shtet europian

58 shtete vazhdojnë të kenë dënimin me vdekje, mes tyre edhe një shtet europian
September 01
14:09 2016

Fakte interesante janë bërë të ditura në botimin më të fundit për Bjellorusinë, që përkon me 25-vjetorin e pavarësisë, ndarjes së saj nga Bashkimi Sovjetik. Ndër to mund të përmendim që Bjellorusia ka tokë pjellore, është shteti i origjinës së “Viber”-it dhe vendi ku banojnë bizonët e fundit të kontinentit. Por veç këtyre fakteve interesante, Bjellorusia është shteti i vetëm në Europë që ka në fuqi dënimin me vdekje.

Shtetet e tjera e kanë hequr atë. Rusia e hoqi dënimin me vdekje, të paktën në praktikë dhe nuk ka ekzekutuar askënd që nga viti 1996. Ndërsa në Bjellorusi janë kryer 12 ekzekutime gjatë shtatë viteve të fundit dhe më shumë se 200 që nga viti 1990.

Ndër 58 vendet, përfshihen edhe katër vende të industrializuara që vijojnë ende të ekzekutojnë kriminelët: SHBA, Japonia, Singapori dhe Tajvani. Shtetet që e kanë hequr së fundmi dënimin me vdekje janë: Guinea (2016), Nauru (2016), Kongo (2015), Suriname (2015), Fiji (2015), Madagaskari (2012), Letonia (2012) dhe Gaboni (2010).

Sipas “Amnesty International”, 25 prej këtyre vendeve kanë kryer të paktën 1630 ekzekutime përgjatë vitit të kaluar. Ndër to, 19 vende aziatike, 5 afrikane dhe 1 shtet amerikan. Konkretisht:

Afganistani (1), Bangladeshi (4), Kina (numri i saktë i panjohur), India (1), Indonezia (14), Iran (977+), Iraku (26+), Japonia (3), Jordania (2), Malajzia (numri i saktë i panjohur), Korea e Veriut (numri i saktë i panjohur), Omani (2), Pakistani (326), Arabia Saudite (158+), Singapori (4), Tajvani (6), UAE (1), Vietnami (numri i saktë i panjohur) dhe Jemeni (8+).

Çadi (10), Egjipti (22 +), Somalia (25+), Sudani Jugor (5 +), Sudani (3).

Shtetet e Bashkuara (28)

Ju rendisim 58 vendet që e kanë ende në fuqi dënimin me vdekje:

 1. Botswana
 2. Chad
 3. Comoros
 4. Democratic Republic of the Congo
 5. Egypt
 6. Equatorial Guinea
 7. Ethiopia
 8. Gambia
 9. Lesotho
 10. Libya
 11. Nigeria
 12. Somalia
 13. Somaliland
 14. South Sudan
 15. Sudan
 16. Uganda
 17. Zimbabëe
 18. Antigua and Barbuda
 19. Bahamas
 20. Barbados
 21. Belize
 22. Cuba
 23. Dominica
 24. Guatemala
 25. Guyana
 26. Jamaica
 27. Saint Kitts and Nevis
 28. Saint Lucia
 29. Saint Vincent and the Grenadines
 30. Trinidad and Tobago
 31. United States
 32. Afghanistan
 33. Bahrain
 34. Bangladesh
 35. China
 36. India
 37. Indonesia
 38. Iran
 39. Iraq
 40. Japan
 41. Jordan
 42. North Korea
 43. Kuëait
 44. Lebanon
 45. Malaysia
 46. Oman
 47. Pakistan
 48. Palestinian Territories
 49. Qatar
 50. Saudi Arabia
 51. Singapore
 52. Syria
 53. Taiëan
 54. Thailand
 55. UAE
 56. Vietnam
 57. Yemen
 58. Belarus

/Blitz.al/

Etiketimet
Shperndaje