Blitz | Kliko dhe Informohu

 Lajmi Fundit

Drejtuesit e shkollës nuk po lejojnë më fëmijët të thonë termin “shok i ngushtë”, ndizen rrjetet sociale

Drejtuesit e shkollës nuk po lejojnë më fëmijët të thonë termin “shok i ngushtë”, ndizen rrjetet sociale
April 24
19:19 2018

Prindërit janë habitur dhe njëkohësisht mërzitur në masë pasi një shkollë parashkollore në Massachusetts i ka ndaluar fëmijët të përdorin termin “shoku/shoqja më i/e mirë”.

Gruaja me emrin Christine Hartëell tha se vajzën e saj katërvjeçare Julia u kthye në shtëpi e mërzitur pasi mësuesi i saj në shkollë në Georgetoën, Massachusetts i tha asaj se nuk mund t’i referohej asnjërit prej shokëve të klasës si “miqtë më të mirë” të saj sepse mësuesja nuk mund ta linte më.

Hartëell kërkoi ndonjë rregull ose udhëzues që mbështeti politikën në manualin e shkollës se mos diku shkruhej se fjala “shok i ngushtë” nuk lejohet por nuk gjeti asnjë.

Pastaj ajo shkoi te drejtori i shkollës së vajzës së saj.

Duke mbështetur mësuesin dhe duke qëndruar pranë vendimit, drejtori tha se do t’i dekurajonte fëmijët që të përdorin termin në shkollë dhe në grup – pasi etiketimi i “miqve më të mirë” mund të nxisë përfshirjen e të tjerëve të cilët nuk cilësohen si “miqtë më të mirë” duke i bërë ata të ndihen të përjashtuar dhe keq.

Një pjesë e letrës thotë: «Ka qenë përvoja jonë (e cila përfshin disa dhjetëvjeçarë) se përdorimi i termit” shoku më i mirë “, madje edhe kur përdoret në mënyrë të dashur, mund të çojë fëmijët e tjerë të ndihen të përjashtuar […] mund të çojë përfundimisht në formimin e fjalëve si ‘disa mbi të tjerë’ dhe konceptit ‘të përjashtuarit'”.

Kjo nuk është hera e parë që një shkollë ka tentuar të ndalojë përdorimin e fjalës. Në vitin 2013, drejtori i shkollës përgatitore, Ben Thomas, tha: “Sigurisht që do të mbështesja një politikë që thotë se ne duhet të kemi shumë miq të mirë, jo një mik më të mire se të tjerët”.

Që nga njoftimi, mamaja ka vendosur të gjejë një shkollë të re për vajzën e saj, ku Julia katërvjeçare do të jetë në gjendje të përdorë lirisht termin “shoku më i mirë”.

E gjitha kjo ka hapur një debat shumë të gjerë në opinionin publik në SHBA. Rrjeti po “ndizet” nga mendimet pro dhe kundër, e megjithatë, kjo politikë e re në shkollë nuk po ndryshon ende. Drejtuesit i mëshojnë faktit se termi “shoku më i mirë” krijon ndasi ndaj të tjerëve. /Blitz.al/

Komento

Shperndaje