Blitz | Kliko dhe Informohu

 Lajmi Fundit

Ekspozita “Kronikë në Dropull”, gjithçka prej aparatit fotografik të Michel Setboun

August 08
15:16 2016

...

Për herë të parë zhvillohet në Dropull në datat 7 gusht – 20 gusht projekti kulturor “Kronikë në Dropull”, i cili sjell një frymë të re nga ajo e projekteve dhe aktiviteteve kulturore që zhvillohen çdo vit në këtë krahinë. Ky projekt i ndërmarrë nga “Connext” dhe Eleana Zhako u radhit në listën e projekteve fituese të Ministrisë së Kulturës së Shqipërisë në nëntor të vitit të kaluar. Ekspozita “Kronikë në Dropull” përmban një seri të pasur fotografish të Setboun nga krahina e Dropullit dhe nga qyteti i Gjirokastrës gjatë periudhës së komunizmit dhe më pas. Një vend të veçantë zënë fotografitë nga kishat e rrënuara të Dropullit dhe nga periudha e  rihapjes së tyre.

Duke folur për kujtesën në ekspozitën në fjalë, bëhemi dëshmitarë të një ngjarjeje mjaft të veçantë: të hapjes së kishave, të rikthimit të një prej të drejtave më themeltare siç është ajo e besimit në territorin e Shqipërisë paskomuniste. Shohim përmes gjurmëve fotografike egërsinë totalitariste me të cilën diktatura komuniste zgjodhi të veprojë mbi çështjen e besimit, e kujtesës fetare, e relacioneve kulturore/artistike, të cilat gjendeshin te thesaret e rralla spirituale që dispononin kishat dhe manastiret ortodokse të Shqipërisë“,-  shkruan  kuratori i ekspozitës, piktori Toni Milaqi.

Përveç ekspozitës së fotografit Michel Setboun, e cila zhvillohet nga data 7 gusht deri më 20 gusht në Dervician, projekti përmban edhe aktivitete të tjera të rëndësishme si: seminare pikture me fëmijë në datën 8 gusht në Dervician nga piktori Toni Milaqi, në orën 18:00, në qendër të fshatit, si dhe prezantim libri të shkrimtarit Telemak Koça në datën 12 gusht në Qendrën Kulturore të Dervicianit, në orën 18:30. Në datën 10 gusht, ora 18:00, do zhvillohet në Koshovicë prezantimi i  librit të shkrimtarit grek Sotris Dimitriu nga shkrimtari dhe përkthyesi i njohur shqiptar Romeo Çollaku, me praninë e vetë shkrimtarit. Prezantimi do shoqërohet paralelisht me tekste folklorike greke dhe shqiptare që përfshihen në librin e Dimitriut, nën tingujt e klarinetës nga banda muzikore e zonës së Gjirokastrës.

Gjithashtu, të njëjtën ditë në Koshovicë dhe ditën e nesërme do të ketë “Kinema nën yje” dhe do shfaqet filmi i regjisorit Sotiris Goricas “Nga dëbora”, i cili bazohet në librin e shkrimtarit Dimitriu, “Të dëgjofsha zënë e mirë” botuar nga “Toena” dhe me përkthim të Romeo Çollakut. Libri lidhet me Shqipërinë dhe rrëfen për dramën dhe peripecitë e një vajze të re greke, që pas mbylljes së kufirit greko-shqiptar u gjend në Shqipëri dhe nuk mundi të largohej. Ndërsa në datën 13 gusht do të zhvillohet një guidë turistike në Koshovicë dhe në fshatrat përreth të Dropullit të Sipërm.

Komento
Shperndaje