Blitz

Marin Mema

Parajsa e kthyer në ferrin shqiptar

    Parajsa e kthyer në ferrin shqiptar

Nga Marin Mema Ka raste kur njeriu duhet të heshtë e të lërë natyrën të flasë, të dëgjojë thirrjet e rënkimet e saj, të kuptojë psherëtimat e detit dhe plogështinë e tokës… Ky është bregdeti që ofron gjiri prej disa kilometrash i Kepit të Rodonit. Askush të mos habitet, nuk është as Sharra, as ndonjë pikë tjetër grumbullimi plehrash. Lumi i Ishmit shkarkon këtu prej vitesh gjithçka hedh kryeqyteti, por edhe zona të tjera përreth. Në këtë vend gjen gjithçka: këpucë të çfarëdo lloji, të

Read Full Article

Një parajsë në malet shqiptare

    Një parajsë në malet shqiptare

Nga Marin Mema Kelmendi është një nga ato zona ku tradita e historia shkojnë bashkë. Një vend kuvendesh, legjendash dhe burrash të moçëm, që duket sikur jehojnë ende në këto

Read Full Article

Në sytë e një fëmije pashë…

    Në sytë e një fëmije pashë…

Nga Marin Mema (Këto radhë nuk i kushtohen një fëmije të vetëm, por shumë të tillëve që kam njohur gjatë këtyre 10 viteve në Shqipëri) Varfëria shpesh këlthet, shkelmon, shfryn,

Read Full Article

Një perlë shqiptare që po kuron plagët

    Një perlë shqiptare që po kuron plagët

Nga Marin Mema Nëse kërkon të kuptosh barbarinë e njeriut mbi natyrën në këto 26 vite, padyshim Parku Kombëtar i Lurës është shembulli më i dhimbshëm. Nga më se 1.049

Read Full Article

Në kalanë e fshehtë të Gjergj Kastriot Skënderbeut

    Në kalanë e fshehtë të Gjergj Kastriot Skënderbeut

 Nga Marin Mema Degëzimi i fundit ku makina mund të shkojë normalisht është ai që kalon në krah të Kishës së Laçit. Më tej, rruga vështirësohet ndjeshëm. Pallatet e qytetit

Read Full Article

Tirana, kryeqyteti i panjohur

    Tirana, kryeqyteti i panjohur

Nga Marin Mema Tirana është konsideruar gjithmonë një qytet me histori të re, që nis vetëm me themelimin zyrtar në 1614-n nga Sulejman Pashë Bargjini. Por çfarë fsheh kryeqyteti? Cila

Read Full Article

Te varret mbretërore ilire…

Te varret mbretërore ilire…

Selcës së poshtme emri i është ndier pak ose aspak, edhe pse në trupin e saj fsheh vlera të jashtëzakonshme, vlera që të çojnë deri tejmi në periudhën ilire e

Read Full Article

Çfarë kombësie kishte Aleksandri i madh?

Çfarë kombësie kishte Aleksandri i madh?

Nga Marin Mema Autorët antikë që kanë shkruar apo kanë përmendur Aleksandrin e madh janë të shumtë, megjithatë ne do të rendisim disa prej tyre ose, thënë më qartë, më

Read Full Article

A stërviteshin grupe ekstreme në Shqipërinë komuniste?

A stërviteshin grupe ekstreme në Shqipërinë komuniste?

Që prej 10 qershorit 1964, momenti kur Enver Hoxha vendosi krijimin e fondit të solidaritetit, deri në vitin 1990, shteti

Read Full Article

Qyteti nga morëm emrin

  Qyteti nga morëm emrin

  Nga Marin Mema Albanopoli ka qenë kryeqendra e fisit ilir të Albanëve dhe është përmendur për herë të parë nga Ptolemeu, gjeografi i njohur i shekullit të dytë. Në veprën

Read Full Article

(Jo) shqiptarët e futbollit botëror

  (Jo) shqiptarët e futbollit botëror

Nga Marin Mema Ata janë dy futbollistë mjaft të njohur, të dy me origjinë të hershme shqiptare. Sigurisht, ka shumë

Read Full Article

Kapedani i ultimatumit

  Kapedani i ultimatumit

  Nga Marin Mema Në filmin “Guna përmbi tela”, që pasqyron Luftën e Vlorës në vitin 1920, është e pamundur

Read Full Article

Ishin kohët kur mbi të gjitha qëndronte kombi…

  Ishin kohët kur mbi të gjitha qëndronte kombi…

Nga Marin Mema Ata ishin dy klerikë, të dy besimeve të ndryshme. Njëri hoxhë nga Korça, tjetri prift nga fshati

Read Full Article

Qyteti i braktisur ilir…

Qyteti i braktisur ilir…

  … ◄ Back Next ► Picture 1 of 4 Nga Marin Mema Vetëm nëse ke një hartë të detajuar

Read Full Article

Shqipëria, vendi i tulipanëve…

Shqipëria, vendi i tulipanëve…

… ◄ Back Next ► Picture 1 of 3 Nga Marin Mema Një nga vlerat më të veçanta të natyrës

Read Full Article

Iliria sipas Aristotelit

Iliria sipas Aristotelit

  Nga Marin Mema   Është interesante të zbulosh një pjesë tjetër të jetës në Iliri, atë që prezanton me

Read Full Article

Një letër për shqiptarët e Ohrit

  Një letër për shqiptarët e Ohrit

Nga Marin Mema Përgjigje përmes fakteve për gazetën “Dnevnik” Të flasësh për Ohrin është si të tregosh një ëndërr, ndoshta

Read Full Article

Gjergj shqiptari, luftëtari i panjohur

Gjergj shqiptari, luftëtari i panjohur

… ◄ Back Next ► Picture 1 of 2 Nga Marin Mema Gjergj shqiptari është një luftëtar thuajse i panjohur

Read Full Article

Beteja e panjohur e Çerçiz Topullit – nga Marin Mema

Beteja e panjohur e Çerçiz Topullit – nga Marin Mema

… ◄ Back Next ► Picture 1 of 6 Vetëm disa muaj pas vrasjes së Halil Musa Beut, bimbashit turk

Read Full Article

“Sofra e Zotit” – nga Marin Mema

“Sofra e Zotit” – nga Marin Mema

Sofra e Zotit, Vranisht ◄ Back Next ► Picture 1 of 7 A thua natyra ta ketë shkëputur këtë shkëmb

Read Full Article

Vasil Lupu, shqiptari që udhëhoqi Moldavinë për 19 vjet

  Vasil Lupu, shqiptari që udhëhoqi Moldavinë për 19 vjet

… ◄ Back Next ► Picture 1 of 5 Nga Marin Mema Një nga figurat më pak të trajtuara nga

Read Full Article