Blitz

Marin Mema

Berati i sarajave, tregëtisë dhe pëlhurave të çmuara

    Berati i sarajave, tregëtisë dhe pëlhurave të çmuara

Nga Marin Mema Kujtimet e ardhura përmes shënimeve të kronistëve të huaj, duhet të trajtohen sot si një vlerë e shtuar e memories kulturore e historike që na është trashëguar

Read Full Article

“At Shtjefën Gjeçovi, në memorie të visareve të grabitura kombëtare” – nga Marin Mema

    “At Shtjefën Gjeçovi, në memorie të visareve të grabitura kombëtare” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Pak javë më parë u shënua 88 vjetori i vdekjes së njërit prej rilindasve më të njohur shqiptar At Shtjefën Gjeçovit, që ka lënë pas vepra me

Read Full Article

“Epoka e Vjetër e Gurit në territoret e Shqipërisë” – nga Marin Mema

    “Epoka e Vjetër e Gurit në territoret e Shqipërisë” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Për shumëkënd, pavarësisht dijeve modeste që mund të ketë mbi tezat shkencore që lidhen më zhvillimin e historisë njerëzore, padiskutikm që termi “paleolit” nuk është i panjohur.

Read Full Article

Bashtova e historisë- nga Marin Mema

    Bashtova e historisë- nga Marin Mema

Kalaja e Bashtovës është një ndër monumentet më interesante, por jo aq të njohura nga publiku i gjerë.  Vizitorët në shumicën dërrmuese janë fotografët që sjellin këtu çifte për të kryer

Read Full Article

Karamelet që treguan mashtrimin – nga Marin Mema

    Karamelet që treguan mashtrimin – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Një nga zonat ku fuqitë e mëdha në vitin 1913 dërguan Komisionin Ndërkombëtar të Përcaktimit të Kufijve, ishte edhe hapësira mes Ersekës e Leskovikut. Siç thekson edhe

Read Full Article

Shpallja që kërkoi kokën e Bajram Currit

    Shpallja që kërkoi kokën e Bajram Currit

Nga Marin Mema Në mars 1922 Bajram Curri u shpall nga strukturat e kohës i jashtëligjshëm. Më poshtë dokumenti zyrtar ku kërkohej koka e tij. Nga ai moment e më

Read Full Article

“Letra që Bajram Curri i dërgonte ruseve për Shqipërinë në 1920” – nga Marin Mema

    “Letra që Bajram Curri i dërgonte ruseve për Shqipërinë në 1920” – nga Marin Mema

Qeverisë së lartë të Republikës Sovjetike Moskë   Vjenë, në 12 Dhjetor 1920   Kam nderin e madh që t’I parashtroj Republikës së Lartë sa më poshtë, – dhe lutem

Read Full Article

“Frashërlliu që themeloi Galatasarain”- nga Marin Mema

    “Frashërlliu që themeloi Galatasarain”- nga Marin Mema

Ali Sami ”Yen” lindi ne 20 maj të vitit 1886 në Turqi, dhe është djali i Sami Frashërit. Në Stamboll ai njihet si themeluesi historik i klubit të futbollit Galatasarayt

Read Full Article

Vendbanimi i Trojës

  Vendbanimi i Trojës

Nga: Marin Mema Gojëdhënat e banorëve të Cidhnës në Dibër ruajnë faktin se sa herë kishte rreziqe nga sulmet e

Read Full Article

Tek kalaja e fshehtë e Pal Kastriotit

  Tek kalaja e fshehtë e Pal Kastriotit

Nga Marin Mema   Banorët e Çidhnës në Dibër prej brezash ruajnë historinë e një kalaje që sipas tyre jo

Read Full Article

Suliotët e Melesinit

  Suliotët e Melesinit

Në Melesin me parë e në Leskovik më pas, qëndroi një pjesë e pinjollëve të fisit të famshëm Xhavella. Të

Read Full Article

Varri i krajlit

  Varri i krajlit

Nga Marin Mema   Jo larg Leskovikut mbi një gur gonglomerat, gjëndet i gdhendur një varr që banorët e identifikojnë

Read Full Article

Një pasuri e panjohur

  Një pasuri e panjohur

Nga Marin Mema Të shkoje dikur në lixhat e Sarandaporit jo larg qytetit të Leskovikut ishte një mision i vështirë,

Read Full Article

Ku ndodhet Astacia? – nga Marin Mema

  Ku ndodhet Astacia? – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Në vitin 1815 udhëtari anglez Henri Holland pasi përshkoi rrënojat që dukeshin në atë kohë nga Bylisi,

Read Full Article

“Shqiptari i dikurshëm sipas të huajve” – nga Marin Mema

  “Shqiptari i dikurshëm sipas të huajve” – nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Félix de Beaujour : ‘’Me malet e saj Shqipëria i ngjan Zvicrës dhe mbrohet më mire nga natyra

Read Full Article

Ju e dini të vërtetën zoti ministër…

  Ju e dini të vërtetën zoti ministër…

Nga Marin Mema   Ministri i Jashtëm grek Nikos Kotizias deklaroi pak ditë më parë se shteti shqiptar duhet të

Read Full Article

Ju e dini të vërtetën zoti ministër…

  Ju e dini të vërtetën zoti ministër…

Nga Marin Mema Ministri i Jashtëm grek Nikos Kotizias deklaroi pak ditë më parë se shteti shqiptar duhet të njohë

Read Full Article

Receta 96-vjeçare e Bajram Currit

  Receta 96-vjeçare e Bajram Currit

Nga Marin Mema I dekretuar ministër pa portofol në qeverinë e dalë nga Kongresi i Lushnjes në 1920, por në

Read Full Article

Shasi, të vërtetat e të cilit flisnin më shumë sesa duhej

  Shasi, të vërtetat e të cilit flisnin më shumë sesa duhej

  Nga Marin Mema Të vizitosh Shasin nuk është e vështirë. Ai është lehtësisht i arritshëm nëse lëshon për vetëm

Read Full Article

Apollonia, misteri që nuk merr fund kurrë

  Apollonia, misteri që nuk merr fund kurrë

Arkeologu i parë që shkeli në Apolloni ishte francezi Leon Huzey në vitin 1861, i cili publikoi edhe një plan

Read Full Article

Emrat ilirë të Durrësit

  Emrat ilirë të Durrësit

Nga Marin Mema Në Durrësin e lashtë janë zbuluar shumica e emrave ilire që ne njohim. Pjesa më e madhe

Read Full Article