Blitz

Marin Mema

Pellazgët e Naim Frashërit (nga Marin Mema)

    Pellazgët e Naim Frashërit  (nga Marin Mema)

Për pellazgët dhe gjithçka ka lidhje me ata, me siguri keni dëgjuar të flitet më shpesh prej librave të autorëve të lashtë. Veprat dhe emrat e këtyre autorëve jane cituar pafundësisht

Read Full Article

Në memorie të Arkeologut Hasan Ceka (nga Marin Mema)

    Në memorie të Arkeologut Hasan Ceka (nga Marin Mema)

  Pak ditë më parë u mbushën plot 20 vite që nga dita kur arkeologjia shqiptare humbi njeriun i cili hodhi themelet e studimit të saj. E kam fjalën për

Read Full Article

“Berisha e Vogël” me kështjellë të madhe (nga Marin Mema)

    “Berisha e Vogël” me kështjellë të madhe (nga Marin Mema)

Në rrethin e Pukës, në fshatin Berishë e Vogël, një kështjellë tërheq vëmendjen. Kështjella e Zhupit ngrihet mes lagjeve Zhup dhe Skvinë, mbi një pozicion strategjik të vendosur në mes

Read Full Article

Gjurmë pak të njohura të Librazhdit… (nga Marin Mema)

    Gjurmë pak të njohura të Librazhdit… (nga Marin Mema)

Harta arkeologjike e vendit tonë është një sinjalizues i fortë se shumë gjurmë të jetës përgjatë epokave të lashta i kemi më afër se sa mund ta mendojmë. Të tilla

Read Full Article

Ora e veçantë diellore (nga Marin Mema)

    Ora e veçantë diellore (nga Marin Mema)

Vite më parë në Vastrua të Shalësit jo larg Konispolit u bë një zbulim, që për në njerëzit e thjeshtë nuk do të përbënte ndonjë habi të madhe, nëse nuk

Read Full Article

Vallja triumfale e Çamëve (nga Marin Mema)

    Vallja triumfale e Çamëve (nga Marin Mema)

Fondi i artë kulturës artistike popullore shqiptare mban ndër vete një valle të rrallë, thuajse të papërsëritshme, përsa kohë thuhet se s’gjen të dytë në botë. Bëhet fjalë për vallën

Read Full Article

Legjenda e Norës së Kelmendit- nga Marin Mema

    Legjenda e Norës së Kelmendit- nga Marin Mema

Në “garën” mes folklorit dhe fakteve që sjell historia, qëndron edhe figura e Norës së Kelmendit. Për legjendën është trimëresha e bukur, ndërsa për historinë ajo është interpretim i guximit

Read Full Article

Oriku, fushëbeteja e titanëve- nga Marin Mema

    Oriku, fushëbeteja e titanëve- nga Marin Mema

Mes maleve të Karaburunit, Akrokerauneve mitike ndodhet qyteti i Orikut. Në gjysmën e dytë të shek të VIII para Krishtit dhe për një kohë të gjatë ai ka qenë një

Read Full Article

I pavdekshmi Shahin Kolonja – nga Marin Mema

  I pavdekshmi Shahin Kolonja – nga Marin Mema

Mes vëllezërve Frashëri, Vaso Pashës e mjaft patriotëve të tjerë që kanë dhënë kontribut të çmuar për çështjen kombëtare, spikat

Read Full Article

Gradishta e Symizës (nga Marin Mema)

  Gradishta e Symizës (nga Marin Mema)

  Gradishta e Symizës, përndryshe njihet si një vendbanim ilir i cili lartësohet mbi një kodër në veri të qytetit

Read Full Article

Historia që kërkon të flasë… (nga Marin Mema)

  Historia që kërkon të flasë… (nga Marin Mema)

  E kaluara historike që mban mbi supe Shqipëria, ka bërë që shpesh e sotmja të mbivendoet me lashtësinë.  Dhe

Read Full Article

Mbreti ilir i monedhës së argjendtë. (nga Marin Mema)

  Mbreti ilir i monedhës së argjendtë. (nga Marin Mema)

Nga Marin Mema Asgjë nuk ndodh rastësisht sot në botën moderne, përsa kohë një fije ndonëse e padukshme e lidh

Read Full Article

Thesaret e mbyllura shqiptare- nga Marin Mema

Thesaret e mbyllura shqiptare- nga Marin Mema

A e keni pyetur ndonjëherë veten se ku shkojnë objektet arkeologjike që zbulohen në sitet e ndryshme në Shqipëri? E

Read Full Article

“Baza ajrore e Gjadrit” – nga Marin Mema

  “Baza ajrore e Gjadrit” –  nga Marin Mema

Nga: Marin Mema Në mes vitet ‘70 në Shqipëri u ndërtua “Gjadri”, një nga bazat ajrore më moderne, e të

Read Full Article

Shqipëria e 1931- nga Marin Mema

  Shqipëria e 1931- nga Marin Mema

Nga Marin Mema Në vitin 1931 revista e njohur “National Geographic” i ka dedikuar nje suplement mjaft interesant Shqipërisë. Autori

Read Full Article

Një gjurmë e panjohur shqiptare…

  Një gjurmë e panjohur shqiptare…

Nga: Marin Mema Çdo vit jemi mësuar që në prag sezoni të citohen media të huaja sipas të cilave Shqipëria

Read Full Article

Dama e lashtë e ilirëve

  Dama e lashtë e ilirëve

Nga Marin Mema Në vitin 1881 një statuetë e veçantë u gjet në fshatin Gur i Zi, jo larg qytetit

Read Full Article

Kush po e kryqëzon Vetting-un?!

  Kush po e kryqëzon Vetting-un?!

Nga Marin Mema Që Shqipëria është vend i absurditeteve kjo është provuar tashmë për fat të keq shumë herë. Këtu

Read Full Article

Të zhvillosh Gjirokastrën…

  Të zhvillosh Gjirokastrën…

Nga Marin Mema Lugina e Drinosit në Gjirokastër është padyshim një ndër më të pasurat në nivel arkeologjik. Në këtë

Read Full Article

Nga Marin Mema – Shpella e 27 mijë viteve…

  Nga Marin Mema – Shpella e 27 mijë viteve…

Nga Marin Mema Historia e saj nis 27 mijë vite më parë duke qenë një përfaqësuese e denjë e periudhës

Read Full Article

Kush po i grabit shqiptarët ?!

Kush po i grabit shqiptarët ?!

Nga Marin Mema Në Shqipëri u bë 20 e kusur vite që flitet për varfërinë, me politikanë që akuzojnë njëri

Read Full Article