Blitz

Marin Mema

Ngjyrosja e kauzës së teatrit…-Nga Marin Mema

    Ngjyrosja e kauzës së teatrit…-Nga Marin Mema

Pse duhet të jetë kaq e lehtë të shkatërrosh, të humbësh, të politizosh një debat që nuk duhet të ketë lidhje me politikën?! Që Shqipëria ka nevojë për një teatër

Read Full Article

Djathi dardan “caseus dardanicus” dhe eksporti i kërmijve të Ilirisë- Nga Marin Mema

    Djathi dardan “caseus dardanicus” dhe eksporti i kërmijve të Ilirisë- Nga Marin Mema

Rritja e kafshëve në Ilirinë e Jugut ishte një nga aspektet ekonomike më të organizuara. Ky është një fakt që sikurse bëjnë më dije arkeologët e studiuesit , është konfirmuar

Read Full Article

Në kujtim të 370 vjetorit të Papa Klementit XI- Albani dhe më tej…- Nga Marin Mema

    Në kujtim të 370 vjetorit të Papa Klementit XI- Albani dhe më tej…- Nga Marin Mema

Mes figurave shqiptare që kanë lënë gjurmët e tyre të forta përmes shekujve është padyshim edhe Papa Klementi XI – Albani. Për 21 vjet ai drejtoi Selinë e Shenjtë të

Read Full Article

Gjurmë fantastike të lashtësisë që do t’ju habisin…- Nga Marin Mema

    Gjurmë fantastike të lashtësisë që do t’ju habisin…- Nga Marin Mema

Autorët e lashtësisë kanë lënë pas jo pak të dhëna për popullësinë ilire, mënyrën e jetesës, zakonet, veshjet, traditat e mjaft detaje të tjera interesante. Pikërisht ky element i fundit

Read Full Article

Masakra e mbuluar e serbëve në Gjuzaj- Nga Marin Mema

    Masakra e mbuluar e serbëve në Gjuzaj- Nga Marin Mema

Në fundvitin 1912 dhe në fillimin e atij 1913, Aleanca Ballkanike e përbërë nga Mali i Zi, Serbia, Bullgaria e Greqia projektonin coptimin e plotë të territoreve shqiptare. Ky ishte

Read Full Article

Prodhimet bujqësore ilire që furnizuan ushtrinë e Çezarit- Nga Marin Mema

    Prodhimet bujqësore ilire që furnizuan ushtrinë e Çezarit- Nga Marin Mema

Një ndër degët kryesore të ekonomisë antike ilire është padyshim bujqësia, për të cilën janë ndërmarrë studime të posaçme. Sikurse na referojnë të dhënat e këtyre studimeve pikërisht në bujqësi

Read Full Article

Minierat antike në Iliri- Nga Marin Mema

    Minierat antike në Iliri- Nga Marin Mema

Sot, kur na qëllon të flasim apo të dëgjojmë për minierat, me shumë mundësi çështja apo debati do të sillet rreth shfrytëzimit të padrejtë të tyre, shpesh pa asnjë lloj

Read Full Article

Vera, vaji “italian” dhe salcat “spanjolle” që konsumonin ilirët- Nga Marin Mema

    Vera, vaji “italian” dhe salcat “spanjolle” që konsumonin ilirët- Nga Marin Mema

Ekonomia e Ilirisë së Jugut gjatë shekujve III-I p.e.s. mbart karakteristika interesante në drejtim të prodhimeve të importit. Përpos prodhimeve lokale, të cilësive dhe llojeve të ndryshme, me interes janë

Read Full Article

Zemrat Kuq e Zi (Nga Marin Mema)

  Zemrat Kuq e Zi (Nga Marin Mema)

New York u vesh Kuq e Zi ndërsa mijëra zemra mërgimtarësh shqiptarë u derdhën në Manhatan, në tokën e lirisë,

Read Full Article

Kështjella fantazëm (nga Marin Mema)

  Kështjella fantazëm (nga Marin Mema)

Jo larg fshatit Shënmëri të Tiranës banorët prej kohësh identifikojnë një vend të cilin e quajnë kala, por ku nuk

Read Full Article

Misteri që fshihet në zemër të Paraspuarit (Nga Marin Mema)

  Misteri që fshihet në zemër të Paraspuarit (Nga Marin Mema)

Nga Marin Mema Përgjatë udhës së vjetër që lidhte qytetin e Beratit me Janinën, shumë karvanë tregtarë apo ushtarakë kanë

Read Full Article

Historia “e nëmur” 98 vjeçare e zgjedhjeve (nga Marin Mema)

  Historia “e nëmur” 98 vjeçare e zgjedhjeve  (nga Marin Mema)

98 vjet më parë, në mars të 1921 në Shqipëri u zhvilluan zgjedhjet e para. Parlamenti kishte 78 deputetë dhe

Read Full Article

Sëmundja e vjetër e politikës shqiptare (Nga Marin Mema)

  Sëmundja e vjetër e politikës shqiptare (Nga Marin Mema)

Nga Marin Mema Grupimet e para të mirëfillta politike në Shqipëri shfaqen qartë prej tetorit të vitit 1920. Brenda hapësirës

Read Full Article

Çakejtë e politikës shqiptare (nga Marin Mema)

  Çakejtë e politikës shqiptare (nga Marin Mema)

Nga Marin Mema E keni parë se si qeshin e përsërisin njëri tjetrin? Se si debatojnë tërë pathos a thua

Read Full Article

Krokodili i Himarës (nga Marin Mema)

  Krokodili i Himarës (nga Marin Mema)

Ai është një figurë shumë pak e njohur në historiografinë zyrtare shqiptare. Emrin e kishte Krokodil dhe e tregonte me

Read Full Article

Rrugëtimi i Isa Boletinit drejt Vlorës (nga Marin Mema)

  Rrugëtimi i Isa Boletinit drejt Vlorës (nga Marin Mema)

Një nga rrëfimet më interesante të Tafil Boletinit, nip i Isa Boletinit, lidhet me rrugëtimin që ku i fundit pati

Read Full Article

Si ju përgjigj Isa Boletini krajl Nikollës në 1911… (nga Marin Mema)

  Si ju përgjigj Isa Boletini krajl Nikollës në 1911… (nga Marin Mema)

Në gjysmën e vitit 1910 dhe fillimin e vitit 1911 Isa Boletini i përndjekur nga trupat osmane u detyrua të qëndronte në

Read Full Article

Aviacioni luftarak shqiptar (Nga Marin Mema)

  Aviacioni luftarak shqiptar (Nga Marin Mema)

Nga Marin Mema Në vitin 1945 nisi përgatitja e pilotëve të parë shqiptar, ish partizanë të cilët u dërguan në

Read Full Article

Beteja e madhe e Savrës (nga Marin Mema)

  Beteja e madhe e Savrës (nga Marin Mema)

Shekulli i XIV do të shënonte një nga betejat më të ashpra dhe me një bilanc të madh të vrarësh

Read Full Article

Ritet dhe traditat në alpe që bënë për vete të huajt (nga Marin Mema)

  Ritet dhe traditat në alpe që bënë për vete të huajt (nga Marin Mema)

Në një shkrim të mëparshëm për krahinën e Kelmendit përmenda mjaft autorë të huaj të cilët na kanë lënë një

Read Full Article

Ritet dhe traditat në alpe që bënë për vete të huajt

  Ritet dhe traditat në alpe që bënë për vete të huajt

Në një shkrim të mëparshëm për krahinën e Kelmendit përmenda mjaft autorë të huaj të cilët na kanë lënë një

Read Full Article
1 2 3 9