Blitz | Kliko dhe Informohu

 Lajmi Fundit

“The Economist” shpjegon: Ç’janë dokumentet e Panamasë dhe pse kanë rëndësi?

“The Economist” shpjegon: Ç’janë dokumentet e Panamasë dhe pse kanë rëndësi?
April 06
08:22 2016

Kohë më parë, Benjamin Franklin, i cili nuk kishte dëgjuar për firmën ligjore me bazë në Panama, tha se “asgjë nuk mund të thuhet që është e sigurt, përveç vdekjes dhe taksave”. Firma “Mossack Fonseca” me bazë në Panama është në qendër të skandalit të këtyre ditëve. “The Economist” i ka kushtuar një artikull të veçantë dokumenteve të Panamasë, çfarë janë dhe pse kanë rëndësi ato.

“Kompani të tilla si Mossack janë të specializuara për të ndihmuar të huajt të fshehin pasurinë. Klientët mund të duan të mbajnë paratë larg nga gratë me të cilat do divorcohen së shpejti, të shmangin sanksione, të pastrojnë paratë, ose të shmangin taksat. Mjetet kryesore për ta bërë këtë janë kompani anonime guacka (të cilat ekzistojnë vetëm në letër) dhe llogaritë përtej detit në parajsat e taksave (të cilat shoqërohen me ruajtje të sekretit bankar dhe mjedis me taksa të ulëta). Këto struktura fshehin identitetin e pronarit të vërtetë të parave, duke i kanalizuar në juridiksione të tilla si Panama.”, shprehet “The Economist”, shkruan “Monitor”.

Mbi 11 milionë dokumente kanë rrjedhur nga zyrat e fshehta të kësaj firme mëe gjetjet e publikuara këtë fundjavë nga Konsorciumi Ndërkombëtar i Gazetarëve INvestigativë (ICIJ), që shkaktuan mjaft zhurmë.

Firma akuzohet se me dashje ose pa dashje ka ndihmuar klientët të shmangin tatimin, të pastronin para ose të maskonin origjinën e tyre. Më e habitshme se metodat e përdorura, konsiderohet shkalla e aktivitetit dhe njerëzit e përfshirë.

“2.6 terabyte të dhëna mendohet të përmbajnë informacion në lidhje me 214,500 kompanitë në 21 juridiksione përtej detit dhe emrat e më shumë se 14.000 ndërmjetës (të tilla si bankat dhe firmat e ligjit), me të cilët thuhet se ka punuar firma ligjore. Edhe pse në asnjë mënyrë nuk mund të thuhet se të gjitha këto janë kriminale ose kanë punuar në hije, shembujt e parë publike kanë përbërë lajm.”, vijon më tej “The Economist”.

Në javët e ardhshme do bëhet më qartë se cilët i kanë përdorur këto struktura për arsye të dyshimta.

“Industria globale e ofruesve të shërbimeve, të cilat shesin sekretin financiar për ata që mund të përballojë atë, në disa raste vetëm sa i ka vënë festen mby sy politikave tatimore të hartuara dobët.. Rreth 8% e pasurisë botërore ($ 7.6 trillion sipas Gabriel Zucman, ekonomiste) ndodhet në llogari përtej detit, shumica e të cilës e vendosur në mënyrë të përkryer me ligj. Por e ligjshme apo jo, gazetat që janë duke u nisur nga rasti i Mossack dhe të ngjashme si ai do të arrijnë një akord. Ata janë në një mendje me idenë mbizotëruese: ka një shkëputje themelore mes elitave globale dhe pjesës tjetër, për të cilët taksat janë aq të sigurta sa vdekja.”, thuhet në përfundim të shkrimit.

Komento
Etiketimet
Shperndaje